Błonnik

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Błonnik - dlaczego warto go jeść?

Błonnik to niezbędny składnik zdrowej diety, który powinien być uwzględniony w każdym posiłku. Dlaczego warto jeść błonnik? Oto kilka powodów.

 

Poprawia trawienie

Błonnik pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień, co jest kluczowe dla zdrowia układu trawiennego. Błonnik jest niestrawnym składnikiem roślinnym, który przesuwa się przez jelita, absorbuje wodę i zmiękcza stolec, ułatwiając wypróżnianie.

 

Kontroluje poziom cukru we krwi

Błonnik wpływa na poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest szczególnie ważny dla osób z cukrzycą lub predyspozycjami do cukrzycy. Błonnik opóźnia wchłanianie glukozy z jedzenia, co prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłku.

 

Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Badania wykazują, że osoby spożywające większe ilości błonnika mają mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu we krwi, który jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

 

Pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi

Błonnik jest składnikiem niskokalorycznym, co oznacza, że spożywając żywność bogatą w błonnik, można zwiększyć objętość posiłku, a jednocześnie ograniczyć kaloryczność. Błonnik sprawia, że czujemy się dłużej syto i rzadziej sięgamy po przekąski.

 

Poprawia funkcjonowanie mózgu

Badania wykazują, że dieta bogata w błonnik może poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Błonnik wpływa na stan zapalny organizmu, który jest jednym z czynników ryzyka chorób neurologicznych.

 

Łagodzi zaparcia

Zaparcia są częstym problemem, zwłaszcza u osób starszych. Błonnik może pomóc w łagodzeniu zaparć poprzez zmiękczenie stolca i ułatwienie wypróżniania.

 

Chroni przed rakiem jelita grubego

Badania wykazują, że spożywanie błonnika może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Błonnik pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit, która wpływa na procesy trawienne i układ odporności

 

 

Lactinova Błonnik

Wiemy, że w dzisiejszym, zabieganym świecie trudno o zróżnicowanie menu. Dlatego warto rozważyć suplementację błonnika. Lactinova Błonnik zawiera błonnik rozpuszczalny z laktoferyną LF95. Pozyskuje się go ze starannie wyselekcjonowanego soku gumy akacjowej. Pozostałe składniki to laktoferyna bydlęca LF95 Mediferrin (z mleka), kwas L-askorbinowy (witamina C) oraz substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu. Lactinova Błonnik polecany jest przede wszystkim osobom mającym problemy z funkcjonowaniem jelit, a także zaparcia. Co ważne, dobrze sprawdza się również w czasie ciąży, ponieważ poprawia wchłanianie żelaza. 

 


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.