Probiotyki w ciąży.
Mikrobiota jelitowa, to mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Flora przewodu pokarmowego zaczyna się kształtować już od pierwszych chwil po narodzinach i determinuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu przez całe życie. Udowodniono, że zdrowy mikrobiom stymuluje prawidłowy rozwój układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości alergii pokarmowych, chorób atopowych, takich jak astma czy atopowe zapalenie skóry (AZS), a nawet cukrzycy i otyłości. Badania wskazują również na związek nieprawidłowej mikrobioty z występowaniem zaburzeń takich jak depresja, ADHD czy autyzm.
W pierwszych dniach życia głównym źródłem bakterii kolonizujących przewód pokarmowy niemowlęcia jest matka i jej otoczenie, dlatego tak ważne jest, aby kobiety w tym okresie szczególnie zadbały o prawidłową mikrobiotę. Dziecko ma kontakt z florą matki poprzez drogi rodne w trakcie porodu siłami natury, poprzez kontakt „skóra do skóry” tuż po porodzie, a także poprzez karmienie piersią. Proces ten może jednak zostać utrudniony przez szereg czynników, m.in. rozwiązanie ciąży przez cesarskie cięcie lub antybiotykoterapię, które mogą zaburzyć tworzenie prawidłowego składu flory jelitowej nawet na kilka miesięcy.
Ostatnie badania sugerują jednak możliwość stymulowania rozwoju prawidłowej mikrobioty u dziecka już w okresie prenatalnym. Wskazuje się na rolę łożyska w transporcie bakterii probiotycznych do płodu i stymulację układu odpornościowego. Badania potwierdzają również pozytywny wpływ podaży probiotyków w ciąży na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej i AZS u dziecka.
Na co dzień probiotyki można w prosty sposób wprowadzić do diety, wzbogacając posiłki o produkty naturalnej fermentacji (takie jak kiszone warzywa, przetwory mleczne: kefir, jogurt) lub wysokiej jakości suplementy diety, zawierające starannie dobrane szczepy bakterii.
lek. Aleksandra Pięta