Błonnik rozpuszczalny - ważny składnik w naszej diecie
Błonnik jako taki jest bardzo ważnym składnikiem węglowodanów. Występuje w dwóch formach: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Mowa oczywiście o rozpuszczalności w wodzie - błonnik rozpuszczalny w połączeniu z wodą tworzy żelową substancję. Jakie są jego cechy? Wzmaga uczucie sytości i wpływa pozytywnie na metabolizm oraz serce. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Błonnik rozpuszczalny - gdzie go szukać (i po co)?
Błonnik rozpuszczalny znajdziesz w produktach, które pochłaniają wodę i w połączeniu z nią tworzą żelową substancję. Tak dzieje się np. z siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi. Prócz tego błonnik zwiększa objętość stolca - wspomaga przesuwanie się pokarmu. Jego spożywanie to niezawodny sposób na radzenie sobie z zaparciami oraz profilaktyka przeciwko nim. Błonnik rozpuszczalny wspiera także usuwanie szkodliwych - w tym rakotwórczych składników przewodu pokarmowego. Może być więc pomocy w przypadku cukrzycy, chorób serca czy raka jelita grubego.
Błonnik rozpuszczalny - właściwości prozdrowotne
Błonnik rozpuszczalny nie tylko zapobiega zaparciom, ale też wspiera oczyszczanie układu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny uważany jest ponadto za prebiotyk, który nieomal karmi dobre bakterie w naszych jelitach. Jest przez nie fermentowany. Proces fermentacji jest bardzo dobry dla zdrowia, choć u niektórych osób może powodować gazy i wzdęcia. Ten typ błonnika jest bardzo przydatny także w przypadku biegunek. Badania pokazują także, że może pomagać obniżyć poziom cukru we krwi oraz wspiera kontrolę wagi.
Błonnik rozpuszczalny - gdzie go szukać?
Generalnie dorosła kobieta powinna spożywać od 25g do 30g błonnika rozpuszczalnego dziennie. Taka ilość pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Najlepsze źródła błonnika rozpuszczalnego to:
-
babka płesznik,
-
siemię lniane,
-
marakuja,
-
pełne ziarno, np.: jęczmień, owies/otręby owsiane, amarant itp.,soczewica i inne rośliny strączkowe, np. zielony groszek,
-
fasola,
-
tofu,
-
awokado,
-
brukselka,
-
brokuły,
-
kapusta,
-
bataty,
-
szparagi,
-
rzepa,
-
suszone figi, śliwki, daktyle i morele,
-
pomarańcze,
-
nektarynki,
-
gruszki,
-
jabłka,
-
brzoskwinie,
-
kukurydza.
Błonnik rozpuszczalny - skutki uboczne
Niestety, musimy to powiedzieć jasno: zbyt dużo błonnika rozpuszczalnego w diecie sprzyja takim problemom jak wzdęcia czy zaparcia. Dlatego ważne jest, aby w swoją dietę wkomponować nie tylko błonnik rozpuszczalny, ale też odpowiednią ilość wody. Tylko wtedy wzdęcia i zaparcia znikną i przestaną być powodem do kompleksów.
Lactinova® Błonnik rozpuszczalny z Laktoferyną LF95 - Twój sposób na dostarczenie błonnika do organizmu
Warto rozważyć suplementację błonnika rozpuszczalnego. Jest on niezbędny w zdrowej diecie, a dostarczenie go poprzez suplementację pozwala zminimalizować skutki uboczne, które wiążą się np. ze zwiększeniem w diecie udziału strączków.
Błonnik rozpuszczalny to także niezawodny sposób na zaparcia, które męczą wszystkie osoby niedostarczające odpowiednią ilość błonnika za pomocą pożywienia! Sięgnij po Lactinova® Błonnik rozpuszczalny z Laktoferyną LF95 - to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci saszetek z proszkiem, które zawierają laktoferynę LF95 Mediferrin™ (o 95% czystości) i rozpuszczalny błonnik akacjowy Fibregum® oraz witaminę C. Przyniosą ulgę Twoim jelitom! Zrób im wreszcie ten prezent!
Dołącz do naszej grupy na Facebooku! Dla nas nie ma tematów TABU. Koniecznie śledź też nas na Facebooku i Instagramie!