Błonnik rozpuszczalny - ważny składnik w naszej diecie

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Błonnik rozpuszczalny - ważny składnik w naszej diecie

Błonnik jako taki jest bardzo ważnym składnikiem węglowodanów. Występuje w dwóch formach: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Mowa oczywiście o rozpuszczalności w wodzie - błonnik rozpuszczalny w połączeniu z wodą tworzy żelową substancję. Jakie są jego cechy? Wzmaga uczucie sytości i wpływa pozytywnie na metabolizm oraz serce. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

 

Błonnik rozpuszczalny - gdzie go szukać (i po co)?

Błonnik rozpuszczalny znajdziesz w produktach, które pochłaniają wodę i w połączeniu z nią tworzą żelową substancję. Tak dzieje się np. z siemieniem lnianym lub  płatkami owsianymi. Prócz tego błonnik zwiększa objętość stolca - wspomaga przesuwanie się pokarmu. Jego spożywanie to niezawodny sposób na radzenie sobie z zaparciami oraz profilaktyka przeciwko nim. Błonnik rozpuszczalny wspiera także usuwanie szkodliwych - w tym rakotwórczych składników przewodu pokarmowego. Może być więc pomocy w przypadku cukrzycy, chorób serca czy raka jelita grubego. 

Błonnik rozpuszczalny - właściwości prozdrowotne

Błonnik rozpuszczalny nie tylko zapobiega zaparciom, ale też wspiera oczyszczanie układu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny uważany jest ponadto za prebiotyk, który nieomal karmi dobre bakterie w naszych jelitach. Jest przez nie fermentowany. Proces fermentacji jest bardzo dobry dla zdrowia, choć u niektórych osób może powodować gazy i wzdęcia. Ten typ błonnika jest bardzo przydatny także w przypadku biegunek. Badania pokazują także, że może pomagać obniżyć poziom cukru we krwi oraz wspiera kontrolę wagi.

 

 

Błonnik rozpuszczalny - gdzie go szukać?

Generalnie dorosła kobieta powinna spożywać od 25g do 30g błonnika rozpuszczalnego dziennie. Taka ilość pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Najlepsze źródła błonnika rozpuszczalnego to:

  • babka płesznik,

  • siemię lniane,

  • marakuja,

  • pełne ziarno, np.: jęczmień, owies/otręby owsiane, amarant itp.,soczewica i inne rośliny strączkowe, np. zielony groszek,

  • fasola,

  • tofu,

  • awokado,

  • brukselka,

  • brokuły,

  • kapusta,

  • bataty,

  • szparagi,

  • rzepa,

  • suszone figi, śliwki, daktyle i morele,

  • pomarańcze,

  • nektarynki,

  • gruszki,

  • jabłka,

  • brzoskwinie,

  • kukurydza.

Błonnik rozpuszczalny - skutki uboczne

Niestety, musimy to powiedzieć jasno: zbyt dużo błonnika rozpuszczalnego w diecie sprzyja takim problemom jak wzdęcia czy zaparcia. Dlatego ważne jest, aby w swoją dietę wkomponować nie tylko błonnik rozpuszczalny, ale też odpowiednią ilość wody. Tylko wtedy wzdęcia i zaparcia znikną i przestaną być powodem do kompleksów

 

 

Lactinova® Błonnik rozpuszczalny z Laktoferyną LF95 - Twój sposób na dostarczenie błonnika do organizmu

Warto rozważyć suplementację błonnika rozpuszczalnego. Jest on niezbędny w zdrowej diecie, a dostarczenie go poprzez suplementację pozwala zminimalizować skutki uboczne, które wiążą się np. ze zwiększeniem w diecie udziału strączków. 

Błonnik rozpuszczalny to także niezawodny sposób na zaparcia, które męczą wszystkie osoby niedostarczające odpowiednią ilość błonnika za pomocą pożywienia! Sięgnij po Lactinova® Błonnik rozpuszczalny z Laktoferyną LF95 - to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci saszetek z proszkiem, które zawierają laktoferynę LF95 Mediferrin™ (o 95% czystości) i rozpuszczalny błonnik akacjowy Fibregum® oraz witaminę C. Przyniosą ulgę Twoim jelitom! Zrób im wreszcie ten prezent!

Dołącz do naszej grupy na Facebooku! Dla nas nie ma tematów TABU. Koniecznie śledź też nas na FacebookuInstagramie!

 


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.