Wywiad z lek. diabetolog Barbarą Soróbką

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Wywiad z lek. diabetolog Barbarą Soróbką

Zapraszamy do zapoznania się z wywiadem, który przeprowadziliśmy z Barbarą Soróbką - lekarką diabetolożką i internistką, która posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Prywatnie pani Barbara jest matką i żoną, pasjonatką nowoczesnej diabetologii, podróży, książek i kwiatów.

Prowadziła Q&A na naszym Instagramie, w którym odpowiadała na pytania związane z dietą, cukrzycą i zdrowiem. Jego zapis znajdziecie w wyróżnionych STORIES. Śledźcie jej konto na Instagramie, na którym dzieli się w przystępny sposób swoją wiedzą.

 

KS: Pierwsze objawy cukrzycy - co powinno nas zaniepokoić?

BS: Objawy cukrzycy to wzmożone pragnienie, oddawanie większej ilości moczu, osłabienie, zmęczenie, chudnięcie, ropne zmiany na skórze. Należy jednak pamiętać, że objawy te pojawiają się zwykle w cukrzycy typu 1. Cukrzyca typu 2. zwykle zaczyna się bezobjawowo i rozpoznawana jest przypadkowo. Dlatego tak ważne są badania profilaktyczne.

 

KS: Czym się różni cukrzyca typu 1. od typu 2.?

BS: Cukrzyca to grupa chorób, wynikająca z braku bądź złego działania insuliny, charakteryzująca się hyperglikemią czyli podwyższonym poziomem glukozy. Cukrzyca typu 1. jest chorobą autoimmunologiczną, gdzie organizm wytwarza przeciwciała, które niszczą trzustkę. Dochodzi wtedy do bezwzględnego braku insuliny. Stąd insulinoterapia jest jedynym sposobem leczenia tego typu cukrzycy.  W cukrzycy typu 2. początkowo zwykle występuje insulinoodporność, a następnie dołącza się do tego defekt wydzielania insuliny. W tym typie cukrzycy podstawowe znaczenie ma odpowiedni sposób żywienia. Leczymy ją początkowo tabletkami, a po latach również insuliną.

 

KS: Dieta cukrzyka - co należy w niej uwzględnić a czego unikać?

BS: Żywienie w cukrzycy również zależy od typu cukrzycy. Staramy się nie mówić o diecie cukrzycowej, ale o zdrowym sposobie odżywiania. W cukrzycy typu 1. na każdy posiłek należy policzyć dawkę insuliny.  W drugim typie mówiąc w dużym uproszeniu zalecana jest dieta z niskim indeksem glikemicznym czyli ograniczenie węglowodanów prostych. 

 

KS: Cukrzyca a ciąża - czy są przeciwwskazania?

BS: Cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do macierzyństwa. Bardzo ważne jest żeby ciąża była zaplanowana a choroba wyrównana. Ewentualnym przeciwwskazaniem mogą być ciężkie przewlekłe powikłania narządowe cukrzycy. 

 

Barbara Soróbka - lekarka diabetolożka i internistka, która posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Barbara Soróbka - lekarka diabetolożka i internistka, która posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

 

KS: Cukrzyca ciążowa - objawy i zagrożenia jakie za sobą niesie?

BS: Cukrzyca ciążowa jest najczęstszym powikłaniem ciąży. Najczęściej nie daje żadnych objawów dlatego wszystkie ciężarne mają oznaczany poziom glukozy na początku ciąży i jeśli jest prawidłowy to między 24 a 28 tygodniem ciąży wykonujemy diagnostykę w kierunku zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Jeśli na początku ciąży cukier jest nieprawidłowy, to tę diagnostykę wykonujemy od razu. 

Nierozpoznana bądź nieleczona cukrzyca w ciąży może skutkować  poronieniem, wadami płodu czy jego obumarciem. W cukrzycy ciążowej mamy do czynienia z makrosomią (masa urodzeniowa ponad 4000 gramów) i zaburzeniami metabolicznymi np. hipoglikemią.

 

KS: Dlaczego wybrała Pani diabetologię? 

BS: Zawsze chciałam być endokrynologiem. Robiąc staż do specjalizacji z interny aż 2 miesiące spędziłam w Klinice Diabetologii w Warszawie przy ul. Banacha. Tam zakochałam się w tej dziedzinie medycyny i trwa to do dziś. Lubię swoją pracę. W diabetologii bardzo dużo się dzieje w ostatnich latach w związku z czym nasza praca jest bardzo ciekawa. Mamy dużo więcej możliwości terapeutycznych dla naszych pacjentów. 

 

 

Dołącz do naszej grupy na Facebooku! Dla nas nie ma tematów TABU. Koniecznie śledź też nas na Facebooku i Instagramie!


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.